De diagnose diabetes heeft een grote impact op je leven: niet alleen je gezondheid maar ook je sociale leven. Op deze pagina staan verschillende tips en informatie om jou leven met diabetes zo goed en normaal mogelijk te kunnen leiden.
Autorijden
Met diabetes kun je prima actief deelnemen aan het verkeer, maar je moet je wel bewust zijn van de mogelijke complicaties. Dit houdt in dat je voor jezelf een aantal regels in acht moet nemen.
Keuring
Als je diabetes hebt moet je bij het verkrijgen of het verlengen van je rijbewijs worden goed gekeurd. Een onafhankelijke arts verzameld de informatie waarna het CBR beslist of je geschikt bent om een voertuig te besturen.
Risico´s
Een te laag suikergehalte (hypo) als een te hoge bloedsuiker (hyper) kan leiden tot symptomen die nadelige gevolgen hebben tijdens het besturen van een voertuig zoals; slaperigheid, duizelingen en wegvallen. (Autorijden – Leven met Diabetes, 2019)
Reizen
Even lekker weg op vakantie, voor mensen vaak een moment van rust en even niks aan denken. Dit is helaas voor mensen met diabetes niet het geval. De verandering van omgeving en ander voedsel kan van invloed zijn op de bloedglucose waarden.
Voorbereiding
Het voorbereiden van de vakantie is belangrijk. Heb je je bestemming bepaald, onderzoek hoe hier de gezondheidszorg er aan toe gaat. Neem ook je diabetespaspoort mee, deze is te verkrijgen in overleg met je arts of diabetesverpleegkundige.
Vraag ook of je een medisch document kunt krijgen vanuit de arts, het liefst in het Engels. Deze documenten verklaren waarom je in het bezit bent van medicatie(vloeistof/ pillen) en naalden. (Reizen – Leven met Diabetes, 2022)
Sporten
Sporten is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven voor veel mensen, omdat het ontspanning biedt en de conditie verbeterd. Het stimuleert spieropbouw, verbetert de doorbloedingen, verlaagt de bloeddruk en heeft een positief effect op hart- en bloedvaten. Bovendien helpt het bij behouden van een gezond gewicht.
Voor mensen met diabetes biedt sporten extra voordelen; het bevordert de opname van glucose in de spieren, verbeterd de werking van insuline en verlaagd de bloedglucosespiegel. Beweging verhoogt ook de insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes type 2. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een programma van beweging en gezonde voeding het risico op het ontwikkelen van diabetes bij mensen met overgewicht en verstoorde glucosetolerantie met 59% kan verlagen, en na dit jaar is het risico nog steeds 36% lager. (Ronnie, 2022)
Voeding
Gezond eten en drinken is essentieel, zowel voor het verkleinen van het risico op diabetes als voor het beheersen van de ziekte. Voeding speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Sommige voedingsmiddelen verhogen deze, terwijl andere de bloedsuikerwaarden verlagen.